HAŞERE TÜRLERİ

Uçan Haşereler

Sivrisinek (Order Diptera)

Sıcak hava,yağmurlar ve nemli koşullar dünyanın en rahatsız edici haşerelerinden biri olan,yer yer en tehlikelisi, sivrisinek için en elverişli koşullardır. Sadece çıkardıkları vızıltıdan değil taşıdıkları tehlikeli hastalıklardan dolayı da insanların hala korkuyla yaklaştığı bir haşeredir sivrisinek. Bulaştırdıkları hastalıklar ve yaşattıkları vakalar boylarından çok daha büyüktür.

Özellikleri: Diğer sineklerden ayıran en büyük özelliklerinden biri; sırtındaki uzun hortum ve kanatlarındaki damarlardır.

Yaşam Alanları: Bataklık, su kaynağının olduğu heryerdedirler.

Beslenme Şekilleri: Sadece dişi sinek kanla beslenir.

Yaşam Süreçleri: Lavra ve pupa dönemini suyun içinde geçirirler,sakin suları seçerler.

Yaban arısı(Vespula spp)

Özellikleri:
Boy: 2,0-2,5 cm
Renk: Siyah ve sarı çizgili

Davranışları: Yabanarılarının binlercesi tek koloni halinde yaşarlar. İlkbaharın başında tek bir kraliçeden başlayan koloni ilk birkaç ay çok küçüktür. Yaz aylarına gelindiğinde, problem yaratacak nüfusa gelirler. Yuvaları bozulduğunda çok saldırgan olurlar ve çok acı vererek sokarlar. Bir kez soktuğunda ölen balarılarından farklı olarak, yabanarıları birçok kez sokabilirler. Leşle beslenen haşereler olduklarından, ağaçlık alanlarda veya arazilerde faydaları vardır. Ancak evlere yakın veya ev içlerinde bulunan koloniler, orada yaşayanlar için tehdit oluştururlar. Böyle bir durum fark edildiğinde, koloniler muhakkak elimine edilmelidir. Bu arılarlar mücadelenin tehlikeli olması nedeniyle SKAYpest gibi profesyonel bir firmadan hizmet alınması doğrudur.

Yaşam Alanları: Yuvalarını toprakta, örneğin eski kemirgen yuvalarının içinde veya benzer deliklerde yapmayı tercih ederler.

Avrupa Eşekarısı(Vespa crabro)

Özellikleri:
Boy: 2,5 – 4,0 cm
Renk: Koyu ve açık kahverengi çizgili

Davranışları: Eşekarıları bir yıl süreyle yaşayan koloniler kurarlar. Kışı geçirmiş olan kraliçe, ilkbaharla birlikte uygun bir yuva bulur, içine küçük bir petek kurar ve ilk larvayı oluşturur. Bu larva yetişkin bir işçi arıya dönüştüğünde, yuvanın büyütülmesi ve yiyecek bulunmasıyla uğraşırlar. Yuvalarının içini ve peteği, ağaç ve kabuk parçacıklarından yaparlar. Kolonileri tehdit edilirse saldırgan olurlar. Yaz sonunda birkaç yüz işçi arıdan oluşan nüfusa varırlar. Sonbahara doğru koloni kraliçeler üretir ve bunlar kışı geçirmek üzere farklı yerlere uçarlar.

Yaşam Alanları: Genelde ağaçlarda ve çalılarda, havai kağıt yuvalar kurarlar. Ancak özellikle bu tür arılar, tavan arası, baca, dış duvarlar gibi mekanlarda da yuva kurmayı severler.

Karasinekler

Dünya çapında 120.000’nin üzerinde sinek çeşidi vardır. Sinekler zararlı kabul edilir, çünkü insanlar, hayvanlar ve hayvancılık sektöründe sağlık riski teşkil ederler. Sinekler evinizde veya işyerinizde Salmonella ve E.coli gibi hastalıklar yayabilirler. Caydırıcı önlemler ve proaktif bir yaklaşım ile pahalı uygulamaları önleyebilirsiniz. SKAYpest; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Kör Sinekler

Kimi zaman evlerimizde, iş yerlerimizde ve diğer yaşam alanlarımızda karşılaştığımız lağım sinekleri veya kör sinekler, yaşam alanlarımızın hastalık taşıyıcı bölgeler haline gelmesine ve ciddi hastalıkların taşıyıcısı olabilecek lağım sinekleri ile burun buruna gelmemize sebep olurlar. Doğada her canlı ekosistemin bir parçasıdır fakat kimi zamanlarda böcek ve kemirgenlerin fazla üremesi diğer canlıların hayatını riske atacağından zamanında önlem almak son derece önemlidir. SKAYpest; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Leş Sinekleri

Türkiye genelinde sinekler mevsimsel olarak evlerde ve işyerlerinde bulunabilir. Bazı türler diğerlerine göre daha sık görülür ve doğal yaşam alanları ve yaşam döngülerine uygun olarak farklı çevrelerde yaşamayı seçerler. Farklı sinek türlerinin boyutu, alışkanlıkları, mevsimsellik ve yaşam döngüsü hakkında bilgi sahibi olduğumuz için SKAYpest; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Meyve / Sirke Sinekleri

Yazın kavurucu sıcak günleri genellikle meyve sineği istilasını da beraberinde getirir. Eğer mutfak masasına çocuklar atıştırır umuduyla bir kase taze meyve bırakmayı düşüyorsanız ve sonuç, küflü şeftaliler, siyah benekli muzlar ve sinir bozucu yaratıkların vızırtısı ise bu, meyve sineği sorunun olduğu anlamına gelebilir. Bu minik ve sinir bozucu böcekler için zamanında önlem almak son derece önemlidir. SKAYpest; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Tatarcıklar

Tatarcık sineği, zararlı bir canlı olup halk dilinde “yakağan, yakarca” olarak adlandırılmaktadır. İlk bakışta çok zarar vermeyen bir sinek türü gibi algılanan bu canlı, ölümle sonuçlanan tehlikeli hastalıklara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle tatarcık sineği mutlaka profesyonel ilaçlama yöntemleri kullanılarak etkisiz hale getirilmelidir. SKAYpest; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.